Archive for 'Informatie over klokken'

Hendrik Petrus Berlage 1856 – 1934

Hendrik Petrus Berlage      1856 – 1934

Berlage was een van Nederlands meest invloedrijke  architecten en bouwmeesters.  Zijn naam en faam genieten zowel in binnen en buitenland grote bekendheid.

De Beurs op het Damrak in Amsterdam is een van zijn meest bekende bouwwerken (1896-1903) en is nog steeds een trek[pleister voor vele toeristen.  Verder heeft hij vele grootstedelijke uitbreidingen en vernieuwingen op zijn naam staan zoals het Plan Zuid  in Amsterdam en de stedelijke uitbreiding in Den Haag richting Scheveningen maar ook in Groningen , Purmerend en Utrecht heeft hij gebouwd.   Een van zijn laatste grote projecten was het Haags Gemeente Museum (1919-1935) wat ik persoonlijke een van zijn meeste aansprekende gebouwen vind.

Een goed voorbeeld van zijn visie en tijdloosheid is het Mercatorplein in Amsterdam, omgeven door zijn kenmerkende gebouwen in rode baksteen is het nog altijd een toonbeeld moderne grootstedelijke architectuur ondanks het feit dat het al in 1927 werd opgeleverd.

Ook de kantoorgebouwen van Nationale Nederlanden en de Nederlanden van 1840, beide in Den Haag, zijn nog steeds voorbeelden van zijn geweldige bouwkunst en worden nog steeds gebruikt

Het Jachtslot St.Hubertus, onderdeel van Nationaal Park Hoge-Veluwe, gebouwd tussen 1914 en 1920 is uniek qua stijl en is  een combinatie van een imposante bebouwing in een open ruimte die in volstrekte harmonie samengaan.

Zijn invloeden op de Stijlgroep, een samenwerking tussen architecten, ontwerpers en kunstenaars en de architecten van de  Amsterdamse School zijn onmiskenbaar aanwezig.

Ook voor de details  zorgde hij zelf, verlichting, deuren, ramen, alles moest in harmonie zijn met het gebouw zo ook de klokken, zowel de binnen als buitenklokken, waren van zijn hand.

Timeless Time Design brengt daarom als een hommage aan Berlage een serie klokken, die geheel in zijn stijl en kleuren zijn ontworpen maar wel in een hedendaags jasje.

Deze klokken zijn alleen en exclusief verkrijgbaar via www.klokkenpaleis.nl

Jack Weisselberger,                                                                                                                                        Timeless Time Design

Berlage klok Schets Beurs Amsterdam 1898.JPG

Mercatorplein Amsterdam.jpg Haags Gemeente Museum 1919-1935.jpg

Wereld klok met tijdzones

Naar aanleiding van het artikel over Tijdsmeting is het interessant om te zien hoe de tijdzones verdeeld zijn over de wereld. Dit aan de hand van de TTD wereld klok TimeZones.

Deze klok  laat zien hoe de tijd zich over de hele wereld verhoudt.

De verdeling begint bij 0, Central European Time (CET), met aan de linkerkant de – uren en aan de rechterkant de + uren.

Zoals te zien worden de tijd verschillen niet altijd strikt verbonden met de landsgrenzen, daarom hebben we elke tijdzone met de bijbehorende landen aangegeven met een kleur.

Als voorbeeld: CET is donkergroen, -1  is lichtgroen en + 1 is bruin en zo verder.

De tijdzone grens in een zelfde land is aangegeven door een blauwe grenslijn.

In de gebieden, oa in India, waar een onderling tijd verschil is van een half uur wordt dit in de kaart zelf aangegeven.
wereldklok Timezone

ZOMER/WINTERTIJD

Niet over de hele wereld vallen deze gelijk en dat is gezien het verschil van de seizoenen op het noordelijk en zuidelijk halfrond niet vreemd.

Via deze kaart met een blauwe, rode en oranje verdeling zullen wij deze onderlinge verschillen met de CET zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen.

Zomertijd:                                                           Wintertijd:

Noordelijk halfrond blauw=0                     Noordelijk halfrond blauw=0

Zuidelijk halfrond blauw =-2                       Zuidelijk halfrond blauw=+ 1

Rood en oranje=-1                                           Rood en oranje=0

Daylight saving time

Tijdsmeting

‘Tijdsmeting’

Zoveel verschillende klokken met Arabische of  Romeinse cijfers, streepjes, puntjes of blokjes of ander zins maar allemaal hebben ze één ding gemeen ze willen je laten zien hoe laat het is.

Hoe is tijdsmeting ontstaan? de grondslag van de tijdsmeting is te herleiden aan de aardrotatie.

Men heeft ooit de zon als oriënteringspunt buiten de aarde gekozen om met behulp van een zonnewijzer te kunnen vaststellen wanneer een dag begon en weer voorbij was.

Doordat de aarde ook rond de zon draait duurt het iets langer voordat de zon de zonnewijzer opnieuw passeert,  ten opzichte van de verder weg staande sterren kan men de werkelijke omwentelingstijd meten. Dit noemt men de sterrendag en die duurt 23 uur, 56 minuten en 4,09 seconden tegenover de zonnedag  van 24 uur oftewel een etmaal.

De zonnetijd werd ook wel ware tijd genoemd.

Maar ook dat was niet de juiste tijd en wel omdat de omloopbaan van de aarde om de zon elliptisch is zodat de tweede wet van Kepler opgaat. Hierdoor werd de middelbare tijd geïntroduceerd het verschil tussen deze tijd en de ware tijd noemt men de tijdsvereffening.

oude klok

De klokken werden gelijkgezet op de lokale middelbare tijd.

De dag werden ingedeeld in 12 gelijke delen maar door de seizoenen veranderde de lengte van deze delen bijna per dag.

Het eerste mechanische uurwerk werd begin 14e eeuw ontwikkeld in een Benedictijnen klooster in Saint Alban door Richard Wollingford.

Tegen het eind van deze eeuw was er bijna in elke stad wel een klok en gingen de mensen leven naar en met de tijd, de verdeling van de dag in 12 gelijke vlakken was nu altijd en overal hetzelfde en men kon nu ook in het donkerde tijd lezen.

wereldklok Triple

Aangezien Engeland koploper was in de ontwikkeling van de tijdswaarneming hebben zij de standaardtijd, de middelbare zonnetijd van een centrale meridiaan, vastgesteld op de plaats van het observatorium van Greenwich, Greenwich ligt op de 0 meridiaan.

Met de komst van de intensievere scheepvaart, spoorwegen en ook de posterijen met een  daarbij behorende ingewikkeld net van postkoetsen werd de tijd een steeds belangrijker deel van het intermenselijke verkeer.

Om overal in Engeland dezelfde tijd te hebben kan men in eerste instantie de tijd ophalen in Greenwich, de Big Ben was hoorbaar tot 10km buiten London.

Door de komst van de telegraaflijn in 1846 was dat probleem opgelost er werd bv een verbinding gelegd tussen het hoofduurwerk in Edinburgh en het nevenwerk in Glasgow waardoor beide steden exact dezelfde tijd hadden.

Daarna kwam er een heel net van telegraaflijnen en had men overal in Engeland dezelfde tijd, ook de rest van Europa volgde en in 1856 beschikte men ook in Nederland over zo een netwerk.

In 1884 werd tijdens de Prime Meridian Conference in Washington besloten dat Greenwich het  ruimtelijke en temporale middelpunt van de wereld zou worden, Greenwwich Mean Time (GMT).

Om zo dicht mogelijk bij de lokale middentijd te blijven werden er 24 tijdzones ingevoerd die allemaal GMT als uitgangspunt hebben naar het westen en vroeger en naar het oosten een uur later.

Tot 1940 gold in Nederland de middelbare tijd van Amsterdam die eigenlijk maar 19 minuten voorliep op GMT.

In 1928 werd de Universal Time (UT)  in 1958 gevolgd door de internationale atoomtijd (TAI) aangezien de UT en de TAI niet gelijklopen werd de gecoördineerde wereldtijd UTC ingevoerd.

Jack Weisselberger, TimelessTimeDesign

wereldklok Timezone

Zoals het klokje thuis tikt deel 2

SSttttttt…  Stille klokken

Het Nederlandse merk Karlsson heeft nu ook klokken die je niet hoort tikken, ze hebben een glijdende seconde wijzer, die mooi over de wijzerplaat vloeit.
Het zijn aparte moderne klokken die een aanvulling zijn op een stijlvol interieur. De klokken zijn er in zwart en in wit, 2 basic kleuren. En in 2 vormen, rond en vierkant. De KA5270wh, KA5270bk, KA5271wh en de KA5271bk

Helene
KA5270bk
KA5271wh

Mannenklok

met Vaderdag in het verschiet even een klok die mannen blijkbaar erg aanspreekt, de Invotis Big Hour Wheel klok (zie afbeelding). Deze klok hangt in onze showroom tussen allerlei verschillende klokken, maar 8 van de 10 mannen die onze showroom bezoeken zeggen: He, dat is ook een leuke, mooie of aparte klok. Deze klok van Invotis springt er dus echt uit. Het is met deze raderklok wel even goed kijken hoe laat het is want de tijd wordt niet aangeven door 2 wijzers, maar door een wiel dat rond gaat. Waarschijnlijk is het de aparte techniek die de mannen aanspreekt. Ook de andere (rader)klokken van Invotis zijn erg opvallend en bijzonder http://www.klokkenpaleis.nl/invotis.html
Invotis is een Nederlands merk met veel grappige en bijzondere ontwerpen.
Of jullie het met me eens zijn dat dit een Mannenklok is hoor ik graag, over Vrouwenklokken een volgende keer meer.
Invotis Big Hour Wheel klok

Vrolijke klokken

Splash
Water Lily

Er zijn natuurlijk nog meer klokken waarvan je blij wordt. De Karlsson klok Splash over the rainbow of de Karlsson klok Water lily multicolour en de Karlsson klok DIY leaves flower.

Met zo’n kleurrijke klok aan de muur heb je meteen een vrolijke inrichting waar je positieve energie van krijgt.

Functioneel of Kunstwerk

De klok aan de muur in de woonkamer of ontvangstruimte van een bedrijf heeft steeds vaker niet alleen de nuttige functie, van het aangeven van de tijd, maar ook de functie van decoratief object en zelfs kunstwerk. De Art klokken van Ferdi de Bruijn zijn hier een goed voorbeeld van.
http://www.klokkenpaleis.nl/art_klokken.html

We zien steeds vaker dat de klok passend bij het interieur, GROOT, soms zelfs tot 1 meter diameter of bijzonder kleurrijk mag zijn.
http://www.klokkenpaleis.nl/xxxl_klokken.html Klokken met allerlei vrolijke kleuren worden dan ook veel verkocht. Bedrijven kiezen vaak voor een gepersonaliseerde klok met eigen logo of tekst.
http://www.timeprints.nl/Bedrijfslogo-op-klok.html

Van de klok op de foto wordt ik blij, het is de KA5292 Oopsy Daisy, van de naam wordt je al vrolijk, van het merk Karlsson.
Oopsy Daisy

Er is lang niets verschenen op onze klokkenblog, dit komt doordat we druk bezig zijn geweest met het vernieuwen van onze website www.klokkenpaleis.nl . Als extra tonen we nu ook van een aantal klokken 3D beelden en meerdere foto’s. Zo zijn de klokken beter te bekijken voor dat ze besteld worden. Het was een hele klus maar we zijn dan ook trots op het resultaat. Vanaf nu vaker informatie over klokken en tijd. Ja, tijd dat is waar we even gebrek aan hadden.
sfeerfoto

Klokken informatie, geschiedenis

De informatie over klokken is grotendeels gebaseerd op de informatie over klokken in Wikipedia. Dit is een vrije encyclopedie waaraan iedereen kan meehelpen. De informatie hier beneden draagt geen commerciël, maar púúr eductief en informatief karakter. Het geeft inzicht in de techniek, geschiedenis van klokken.

De eerste klokken waren zonnewijzers waarbij de draaiing van de aarde een maat voor de tijd aangaf. Via zandlopers en allerlei andere mechanismen werd uiteindelijk het mechanische slinger uurwerk uitgevonden. Vanaf dat moment was de tijd met enige nauwkeurigheid te meten. Tot aan de 16e eeuw was een klok de ingewikkeldste machine die men kon maken.

Op zee is een slingeruurwerk onbruikbaar. Pas na de uitvinding van de onrust kon ook daar de tijd nauwkeurig gemeten worden, wat de nauwkeurigheid van de navigatie ten goede kwam. De zonnestand hangt immers samen met de tijd en de positie op zee. De onrust bepaalt de snelheid waarmee een mechanisch uurwerk loopt. De onrust bestaat uit een (meestal uitgebalanceerd) wieltje, gekoppeld aan een spiraalveer, dat met heel nauwkeurig bepaaalde resonantiefrequentie heen en weer draait.

Een slingeruurwerk is een soort klok, die werkt doordat een slinger heen en weer gaat. Zolang de uitwendige krachten die op de slinger werken klein zijn ten opzichte van de zwaartekracht, zal de tijd waarin de slinger eenmaal heen en weer beweegt praktisch constant blijven. Op die manier zorgt de slinger ervoor dat de klok gelijkmatig blijft lopen. Dit was een belangrijke ontwikkeling in de tijdmeting.

Om te voorkomen dat de slinger reeds na een paar minuten uitgeslingerd is, moet deze steeds weer een zetje krijgen. De oudste slingeruurwerken werden aangedreven door middel van gewichten (die na een bepaalde tijd weer omhoog getrokken moeten worden). Latere klokken werden vaak aangedreven door een gespannen veer, die regelmatig weer opgewonden moest worden.

Klokken met een slinger en met een onrust zijn in nauwkeurigheid vergelijkbaar. Een afwijking van ten hoogste een minuut per week is mogelijk.

Nog nauwkeuriger is het gebruik van een kwartskristal, waarvan de werking berust op piëzo-elektriciteit, vervorming als gevolg van een elektrische spanning en omgekeerd. Een afwijking van minder dan 1 seconde per week is voor een kwartsuurwerkhaalbaar. De meeste moderen klokken, wandklokken en tafelklokken hebben een kwarts uurwerk.

De nauwkeurigste klokken zijn atoomklokken, die rechtstreeks op de definitie van de seconde gebaseerd zijn.

Naast de zonnewijzer zijn er ook moderne klokken die de tijd van een externe bron betrekken: b.v. radiografische klokken of radiocontrol klokken.

Een radiografische klok is een klok die via radiosignalen wordt gelijkgezet.

De radiosignalen worden verstuurd door een zender die is gekoppeld aan een gestandaardiseerde klok, meestal een atoomklok. Een radiografische klok kan zowel een digitale als analoge wijzerplaat hebben.

Een radiografische klok bestaat uit een kleine antenne voor het oppikken van het radiosignaal en een elektrisch circuit om het signaal te vertalen in de tijd en deze weer te geven.

De meeste radiografische klokken maken gebruik van radiosignalen die door stations op de aarde worden verstuurd, laag in het lange golf bereik. In Europa is DCF77 de bekendste tijdseinzender. Tegenwoordig zijn er steeds meer apparaten die voor de tijdssynchronisatie gebruikmaken van de tijdcode die door GPS satellieten worden uitgezonden.

Radiocontrol klokken en wandklokken kunnen erg gevoelig zijn voor verstoring van het te ontvangen signaal. Storings bronnen kunnen allerlei appartuur in de buurt van de wandklok zijn. Zoals bv een PC, TV, magnetron enz..

Tijdweergave

We kunnen klokken ook onderscheiden naar de manier van tijdweergave:

Wijzerplaat met 3 groepen cijfers

  • Een analoge wandklok heeft gewoonlijk een wijzerplaat en 2 of 3 door het uurwerk aangedreven wijzers, bevestigd aan een gemeenschappelijke centrale as, die door het midden van de wijzerplaat steekt. De rest van het mechaniek bevindt zich dan achter de wijzerplaat. De uurwijzer (kleine wijzer) maakt één omwenteling per 12 uur, en beweegt zodoende langs (meestal) 12 merktekens in een cirkel op de wijzerplaat: getallen, streepjes en/of andere symbolen, die de hele uren aanduiden. Aangezien een dag 24 uur duurt, treedt daardoor soms verwarring op. Eén wijzer, zoals bij een zonnewijzer, wordt gewoonlijk niet als nauwkeurig genoeg af te lezen beschouwd. Daarom is er een extra wijzer, de minuutwijzer (grote wijzer), ter onderscheid iets langer dan de kleine wijzer, die één omwenteling per uur maakt, en daardoor nauwkeurig de minuten kan aanwijzen. De minuten zijn vaak met extra merktekens, meestal streepjes, op de wijzerplaat aangegeven. Voor wie ook de seconden nauwkeurig wil kunnen aflezen hebben klokken vaak een derde wijzer, de secondenwijzer, vaak dunner dan de minuut- en uurwijzer, die per minuut een omwenteling maakt, en dezelfde schaalverdeling gebruikt als de minuutwijzer, die nu echter als secondenschaal geïnterpreteerd wordt.

Klokken met een slinger of onrust zijn gewoonlijk analoog.

  • Een digitale klok geeft de uren en de minuten, en soms ook de seconden, als getallen weer. De uren kunnen als de getallen van 0 t/m 23 worden getoond, of als de getallen 1 t/m 12 in navolging van de analoge klok, maar dan met de toevoeging AM voor vóór de middag of PM voor na de middag. Soms is er dan nog een aanduiding voor de daghelft. De minuten en seconden worden als de getallen 0 t/m 59 weergegeven.

Sommige klokken geven meer weer dan alleen de tijd: vaak wordt de datum en zelfs de naam van de dag getoond. Sommige digitale klokken geven ook het jaartal aan. Er zijn ook klokken die geven de stand van een of meer hemellichamen aan. Andere klokken kunnen waarschuwen met een geluidssignaal op een vooraf ingesteld moment: de wekker en de eierwekker. De analoge wekker heeft hiervoor een extra wijzer. De eierwekker telt, na op een bepaalde tijd te zijn ingesteld, de tijd terug naar de nulpositie, geeft dan een geluidssignaal en stopt. Sommige klokken zijn in apparaten ingebouwd, b.v. de videorecorder, de computer, de prikklok, en zijn dan niet of niet alleen bedoeld voor directe tijdweergave maar ook om gebeurtenissen op een bepaalde tijd te doen plaatsvinden of om het tijdstip of de tijdsduur van bepaalde gebeurtenissen te registreren. Ook een oven of magnetron heeft vaak een digitale klok of een soort eierwekker ingebouwd. (Al zegt dit niets over de geschiktheid van het apparaat voor eieren.)

Uitvoering

Een derde onderscheid is de uitvoering: Slingerklokken zijn voor een goede werking afhankelijk van een onbeweeglijke opstelling, en zijn daarom als hangklok of staande klok uitgevoerd. Andere klokken kennen meer uitvoeringen: als horloge (draagbare klok), wekker, etc.

Op grond van de uitvoering maken vooral antiquairs en kunsthistorici weer een onderscheid op basis van

  • de herkomstregio, bijvoorbeeld een Friese staartklok, een Friese stoelklok, een Zaanse klok of een Engelse lantaarnklok;
  • de periode van fabricage die veelal samenvalt met een bepaalde stijlperiode, bijvoorbeeld een Louis XVI-klok, of een klok in Empire-stijl;
  • de figuur die als ornament de klok versiert, bijvoorbeeld een koekoeksklok of een paardjesklok.

Sommige klokken geven eenmaal per uur, half uur of kwartier een geluidssignaal.

Energie

Een klok kan zijn energie betrekken uit een mechanische of een elektrische bron. Een mechanische bron is een gewicht of veer. Een elektrische bron vormen batterijen, accu’s, het lichtnet of zonnecellen. Sommige horloges gebruiken armbewegingen om een veer op te winden of een accu op te laden.

Anker

Onderstaand de werking van het echappement bestaande uit anker en tandwiel. Het anker houdt het tandwiel (ankerrad) bij elke tik even tegen, en geeft tevens de onrust (het gele wieltje in de afbeelding) telkens een klein zetje. Het anker gaat met een door de onrust bepaalde frequentie heen en weer.

Radio Control klokken

Radio control klokken ontvangen de tijdinformatie van de DCF77 zender in Frankfurt. Meerdere malen per dag vindt een vergelijk plaats tussen de klok en de zender. De kwaliteit van de ontvangst van het signaal kan negatief beïnvloed worden door storingsbronnen zoals bv computerapparatuur, TL-verlichting of andere elektronische apparaten. De klok dient minstens 3-4 m van een dergelijke bron af te staan. Naast de storingsbronnen kan ook de constructie van het gebouw een invloed hebben op de ontvangst van de klok, zoals bv veel zwaar gewapend beton.

Back to top