Hendrik Petrus Berlage      1856 – 1934

Berlage was een van Nederlands meest invloedrijke  architecten en bouwmeesters.  Zijn naam en faam genieten zowel in binnen en buitenland grote bekendheid.

De Beurs op het Damrak in Amsterdam is een van zijn meest bekende bouwwerken (1896-1903) en is nog steeds een trek[pleister voor vele toeristen.  Verder heeft hij vele grootstedelijke uitbreidingen en vernieuwingen op zijn naam staan zoals het Plan Zuid  in Amsterdam en de stedelijke uitbreiding in Den Haag richting Scheveningen maar ook in Groningen , Purmerend en Utrecht heeft hij gebouwd.   Een van zijn laatste grote projecten was het Haags Gemeente Museum (1919-1935) wat ik persoonlijke een van zijn meeste aansprekende gebouwen vind.

Een goed voorbeeld van zijn visie en tijdloosheid is het Mercatorplein in Amsterdam, omgeven door zijn kenmerkende gebouwen in rode baksteen is het nog altijd een toonbeeld moderne grootstedelijke architectuur ondanks het feit dat het al in 1927 werd opgeleverd.

Ook de kantoorgebouwen van Nationale Nederlanden en de Nederlanden van 1840, beide in Den Haag, zijn nog steeds voorbeelden van zijn geweldige bouwkunst en worden nog steeds gebruikt

Het Jachtslot St.Hubertus, onderdeel van Nationaal Park Hoge-Veluwe, gebouwd tussen 1914 en 1920 is uniek qua stijl en is  een combinatie van een imposante bebouwing in een open ruimte die in volstrekte harmonie samengaan.

Zijn invloeden op de Stijlgroep, een samenwerking tussen architecten, ontwerpers en kunstenaars en de architecten van de  Amsterdamse School zijn onmiskenbaar aanwezig.

Ook voor de details  zorgde hij zelf, verlichting, deuren, ramen, alles moest in harmonie zijn met het gebouw zo ook de klokken, zowel de binnen als buitenklokken, waren van zijn hand.

Timeless Time Design brengt daarom als een hommage aan Berlage een serie klokken, die geheel in zijn stijl en kleuren zijn ontworpen maar wel in een hedendaags jasje.

Deze klokken zijn alleen en exclusief verkrijgbaar via www.klokkenpaleis.nl

Jack Weisselberger,                                                                                                                                        Timeless Time Design

Berlage klok Schets Beurs Amsterdam 1898.JPG

Mercatorplein Amsterdam.jpg Haags Gemeente Museum 1919-1935.jpg